AÇIK UÇLU SORU NEDİR?

AÇIK UÇLU SORU NEDİR?

YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamaları ardından “açık uçlu soru nedir?” sorusu yeniden gündeme geldi. Açık uçlu soru, basitçe evet ya da hayır olarak cevaplanamayan, şıkları bulunmayan klasik, yazılı soruları ifade eden soru tipidir. Açık uçlu soruda soruyu cevaplayanın duygu ve düşüncelerine analizle ulaşılmak istenir.


Açık uçlu sorular genellikle öğretmenler tarafından klasik sınavların son sorusu olarak sorulur.

Açık Uçlu Soru-Kapalı Uçlu Soru Farkları
Açık uçlu sorular kapalı uçlu sorulara göre daha uzun ve açıklayıcı cevaplara ihtiyaç duysa da bazen komplike cevaplar gerektirmeyen açık uçlu sorularla da karşılaşılabilir.

Açık uçlu sorular, daha derin ve uzun cevaplar almak için sorulur. Ve bu sorular bir kişi, olay ya da durum hakkında daha fazla bilgi almaya yarar. Ayrıca mülakat gibi resmi ya da parti gibi gayri resmi ortamlarda soruların muhatabı olan kişiyi daha iyi tanımaya da yarar.

Açık Uçlu Soru Nedir?
Açık Uçlu Soru Nedir?

Açık uçlu sorular sorulan kişiye özgürce cevap verme hakkı tanıyan sorulardır. Bunun karşıtı olarak kapalı uçlu sorularda belli bir cevap kalıbı vardır (evet-hayır ya da şıklı sorular gibi).

Kapalı uçlu sorularla veri elde etmek daha kolay olsa da, açık uçlu sorular bu elde edilen verilerin detaylarını tamamlar ve sınıflandırılmaların yüzde yüz doğru olmayacağını kanıtlar.

Açık uçlu soruların en büyük faydası soran kişinin beklediğinden daha fazlasını bulmasını sağlamaktır. Sorulan soruya verilen cevaplar sorunla ilgili farklı bakış açılarından bakmayı sağlar. Kişilere bu açık uçlu sorular sorulduğunda konuyla ilgili yeni stratejiler, umutlar, fikirler ve daha fazlası öğrenilebilir.

Ayrıca açık uçlu soru sormak, sorunun sorulduğu kişinin fikrini almak olduğu için kişiler bu konuyla ilgili daha fazla kafa yorduklarından bu konuyu daha fazla benimseyecek, çözülmesi konusunda daha fazla yardımcı olmaya çalışacaklardır.

Kapalı uçlu sorularda iletişimi kesip sadece kendi istediğiniz kadarını alırsınız. Ama açık uçlu sorular konu hakkında karşınızdaki kişinin düşünceleri ve tercihlerinin nedenini daha kolay öğrenmenizi ve analiz etmenizi sağlar.

Ayrıca kapalı uçlu sorular kişiyi belli kalıp cevaplar vermeye zorlarken, açık uçlu sorular kişinin kendi tercihini dile getirmesini sağlar. Bazen kişilerin cevapları verilen skaladaki cevaplardan biri olmayabilir.

Yorumlar